“Er komt binnenkort een nieuwe editor”

wordpress

Heb je het ook gezien in je dashboard?

En, was dat schrikken, of wist je het al?

Maar het klopt. Binnenkort, dat wil zeggen waarschijnlijk ergens in de komende drie maanden, komt WordPress 5.0 uit. Met de nieuwe editor: Gutenberg.

Deze versie zou in april 2018 komen… en toen toch echt in november… maar het wordt steeds uitgesteld. Het heeft ook een grote invloed op van alles binnen WordPress. En niet te vergeten: alle thema’s en plugins. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er diverse websites niet meer werken.

Wat doen WordPress 5 en Gutenberg met mijn website?

Dat is van tevoren niet te zeggen… maar de Gutenberg editor kun je al proberen. Ik moet zeggen: het is even wennen, maar het werkt verder eigenlijk best prettig. Diverse klanten die al overgestapt zijn, vinden het gemakkelijker werken dan de oude (TinyMCE) editor. Dus zeker het proberen waard denk ik!

Gutenberg kun je installeren via de melding, of zoek bij de plugins naar “Gutenberg”. Daarna kun je de nieuwe editor gebruiken. Geeft het toch problemen? Dan weet je dat nu en kun je “de klassieke editor installeren”, zodat je straks niet voor verrassingen staat.

Wat is die nieuwe Gutenberg editor dan?

De Gutenberg editor werkt met “blokken”. Het is zeker geen “builder” (zoals divi, themify, beaver, bakery) maar de inhoud van de pagina of het bericht wordt in blokken opgedeeld. Deze blokken kun je vervolgens individueel instellen.

Voor het schrijven van een bericht of een tekstpagina werkt het heel handig. Wil je uitgebreide landingspagina’s maken met rijen, kolommen en diverse afbeeldingen in een layout? Dan heb je (nog) een builder plugin (of thema) nodig.

Met Gutenberg voeg je steeds een blok aan je pagina/bericht toe. Met dit blok kun je meer of gemakkelijker de layout en kleuren aanpassen dan met de huidige editor. Er is natuurlijk een standaard tekstblok, maar ook een blok voor een quote. Ook is er een blok voor een koptekst/heading waarmee het logischer wordt om inderdaad regelmatig tussenkoppen te gebruiken. En natuurlijk een blok voor een afbeelding.

De handigste nieuwigheidjes lijken nu het gallery-blok om een aantal foto’s netjes neer te zetten, en het button-blok om een button/knop toe te voegen.

Verder kun je eenvoudig filmpjes en dergelijke “embedden” mer een hele serie blokken, van youtube tot spotify, van Twitter tot vimeo… een klein stukje van de lijst:

Wat nu?

Ik zou zeggen: probeer het! De meeste websites werken inmiddels zonder problemen met Gutenberg. Kun je meteen een nieuw artikel/blog schrijven… 😉

Inmiddels is in december 2018 WordPress 5.0 uitgekomen met de nieuwe editor. 
Lees meer over hoe je met de Gutenberg editor werkt.

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: