Vanaf WordPress 5 wordt gebruik gemaakt van een andere tekstverwerker (editor) dan in eerdere versies. Deze nieuwe editor is Gutenberg genoemd… jawel, naar de uitvinder van de boekdrukkunst.
Gutenberg werkt met blokken: een pagina wordt blok voor blok opgebouwd. Er zijn veel verschillende blokken, zoals voor tekst, afbeelding, galerij, video, quote/citaat, koptekst, lijst…
Elk blok heeft eigen opties en eigen instellingen.
De editor/tekstverwerker
Links boven, bij de plus + , kun je blokken toevoegen. Rechts boven vind je de publiceren/bijweken knop.
Het schrijf-deel begint met een vast “blok”: de titel. Als je de titel ingevuld hebt, kun je gewoon op de Enter-toets drukken om verder te schrijven.
Aan de rechterkant vind je de instellingen. Er zijn twee tabbladen: één voor het “document” (= de pagina of het bericht) en één voor het blok. Je kunt een onderwerp uitklappen door er op te klikken.
Bij de document instellingen vind je onder andere de publicatiedatum, hoofdpagina of categorieën en tags, samenvatting en de uitgelichte afbeelding.
De blok instellingen zie je als je een blok aanklikt. Hier kun je (afhankelijk van het blok) bijvoorbeeld de tekstkleur of achtergrondkleur instellen of het aantal kolommen kiezen of de grootte van een afbeelding instellen.
De blokken
Er zijn verschillende manieren om een nieuw blok te kiezen:
- Je gaat “gewoon” met Enter naar de volgende paragraaf. Je komt dan in een leeg (paragraaf-)blok en kunt verder gaan met typen.
- In een leeg blok kies je aan de rechterkant uit de veelgebruikte blokken om een bloktype in te stellen.
- Naast een leeg blok klik je op de plus + om een bloktype te kiezen.
- In een leeg blok typ je “/” om een bloktype te kiezen.
- Je klikt tussen twee blokken op de plus + (verschijnt als je er met de muis overheen gaat) om een blok tussen te voegen.
- Je klikt links boven op de plus + om een blok te kiezen. Dit blok wordt ingevoegd onder het blok waar je mee bezig bent.
Er zijn een heleboel verschillende blokken. Verder zijn er ook plugins om nog meer blokken/bloktypes toe te voegen.
De blokken zijn ingedeeld in groepen, om ze makkelijker vindbaar te maken. Dat is voorlopig nog even zoeken, maar het zal wel wennen 😉
Gelukkig kun je ook zoeken naar een blok… dus als je weet hoe het heet, hoef je niet te bedenken waar het misschien bij staat.
De belangrijkste / meest gebruikte blokken
(wordt nog uitgebreid)