Link openen in een nieuw tabblad: bij externe site of PDF

Tips&tricks, usability, website, wordpress

In een (goede) website komen links voor: naar pagina’s, bestanden (onder andere PDF’s) en andere websites. Nu is het natuurlijk zo, dat je je bezoekers daarmee niet kwijt wilt raken. Daarom laat je een (externe) link openen in een nieuw tabblad. Zo blijft jouw site ook beschikbaar! Ook voor een link naar een PDF of ander bestand is dat handig: als iemand de PDF dan gelezen heeft en afsluit, is de website er nog.

Hoe laat je een link openen in een nieuw tabblad?

(Je kunt een link toevoegen door tekst te selecteren en vervolgens op de button voor link invoegen add-link-button wordpresste klikken.)

 

Klik in de link; je krijgt dan een venstertje te zien om de link aan te passen:
venster van link invoegen wordpress

Klik vervolgens rechts op het “tandwieltje” om naar de instellingen te gaan. Je krijgt dan een venster waar je onder andere kunt aanvinken dat de link in een nieuw tabblad moet openen:

venster van link openen in een nieuw tabblad wordpress

Klik vervolgens op de knop rechts onderin “Bijwerken” om de link op te slaan en weer naar de editor terug te gaan.

Wanneer laat je een link openen in een nieuw tabblad?

Zoals in de inleiding al gezegd, laat je een link openen in een nieuw tabblad als je bezoekers anders je site “kwijtraken”.

Links naar bestanden / PDF’s

Als je een link plaatst naar een eigen bestand, dan staat dat vaak op je eigen site. Waarom kun je die link dan toch beter laten openen in een nieuw tabblad?

Vaak wordt een bestand geopend in een bepaalde “viewer” om het bestand te kunnen bekijken. Hier staat het menu van je site niet bij, je bezoekers zien dus niet meer dat ze op je site zijn. En wat gebeurt er meestal als iemand een bestand of PDF bekeken/gelezen heeft? Juist ja… afsluiten! Toch wel fijn als ze daarna jouw site weer te zien krijgen!

Links naar externe sites

Een link naar een externe site spreekt eigenlijk voor zich: als iemand daar op klikt en de link opent in hetzelfde tabblad, dan is jouw site “weg” uit het gezichtsveld van je bezoeker. En over het algemeen klikt een bezoeker niet op de terug-knop in de browser, maar eerder op een link in de nieuwe site om verder te gaan… en verder… en verder…

Wil je dus je bezoeker de mogelijkheid bieden om ook op jouw site weer verder te kijken? Zorg dan dat jouw site ook blijft staan en open de externe link in een nieuw tabblad.

link ketting

(WordPress codex)