Wat is een shortcode in WordPress?

Tips&tricks, wat is..., website maken, wordpress

Misschien ken je het wel, een shortcode in WordPress. Shortcodes zijn korte [codes tussen blokhaken] die je soms aan de achterkant (admin gedeelte) van je website tegenkomt. En als je ze weghaalt, is (bijvoorbeeld) ineens je contactformulier verdwenen! 😉

Hoe ziet een shortcode in WordPress er uit?

shortcode in wordpressZoals gezegd, een shortcode staat tussen blokhaken in het bewerk-gedeelte van je teksten. Het kan alleen een woord zijn, maar soms is er ook een waarde aan toegevoegd.

Bijvoorbeeld:

[functie]

of

[functie id=”67″ image=”yes”]

Het kan ook zijn, dat een deel van de inhoud tussen twee shortcodes staat, een [begincode] en een [/eindcode]. De eindcode heeft dan een schuine streep er voor. De inhoud er tussen wordt dan gebruikt in de functie van de shortcode. Of anders omschreven: met de inhoud wordt iets gedaan, bijvoorbeeld een achtergrond er achter gezet.

Bijvoorbeeld:

[functie]inhoud[/functie]

of

[functie id=”345″ background=”blue” image=”no”]inhoud[/functie]

 

Waarvoor wordt een shortcode in WordPress gebruikt?

Een shortcode wordt door WordPress herkend om iets te gaan doen. Er wordt in de code een functie aangeroepen. Hierdoor zie je in je website (aan de voorkant) niet de shortcode staan, maar bijvoorbeeld een contactformulier, een fotogalerij, een button of heeft je tekst een gekleurde achtergrond.

 

Waar komt de shortcode in WordPress vandaan?

Je kunt niet zomaar zelf een shortcode bedenken waarmee je website iets gaat doen. De website moet wel de (programmeer)code weten die gebruikt moet worden!

De koppeling tussen shortcode en programmeercode/functionaliteit wordt gemaakt met de plugins (en soms in je thema). Plugins zorgen voor functionaliteit in je website. Een deel van deze functionaliteit wil je graag toevoegen tussen de inhoud van een pagina of bericht. Daarvoor worden door deze plugins de shortcodes gebruikt.

 

shortcode in wordpress overzicht

 

Ik zie ineens een shortcode in mijn website! Wat nu?

Waarschijnlijk heb je een plugin gedeactiveerd of verwijderd, of heb je een ander thema gekozen?

Als je de functie van de shortcode niet meer wilt, gebruiken, dan kun je de shortcode verwijderen (via bewerken).
Wil je de functie nog wel? Dan kun je de plugin (of het thema) weer activeren. Dan werkt de shortcode ook weer.

 

Heb je nog een vraag? Laat het weten, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord:

Wat is... vraag