Gewone tekst: het paragraaf blok

Gutenberg editor, wordpress

Als je begint te schrijven, komt de gewone tekst in een “paragraaf” te staan.

Opties van het paragraaf blok

Als je in het paragraaf blok klikt, kun je bovenaan kiezen uit verschillende bekende tekstverwerker opties:

Je kunt de tekst binnen het blok/de paragraaf links uitlijnen, centreren of rechts uitlijnen.
Als je een stuk dekst selecteert, kun je dit vetgedrukt, schuingedrukt of doorgestreept maken.
En als je een stuk tekst selecteert, kun je een link invoegen.

Link toevoegen

Selecteer een woord/tekst waar je een link achter wilt hebben, en klik dan op het “kettinkje”. Je krijgt dan een uitklap-blokje om de link in te plakken.

Je kunt een link inplakken, maar je kunt ook beginnen met typen om een pagina of bericht binnen je website te zoeken en daar naar te linken.

Als je op de drie puntjes (link instellingen) klikt, kun je de link laten openen in een nieuw tabblad. Dit wordt meestal gedaan als je linkt naar een externe (= andere) website.

Klik op het pijltje om de link toe te voegen.

Naar een nieuwe regel in een paragraaf

Als je op de enter-toets op je toetsenbord drukt, ga je naar een nieuwe paragraaf. Wil je dit niet en wil je alleen naar een nieuwe regel? Druk dan op Shift+Enter.
Je gaat dan naar een nieuwe regel.
Maar blijft binnen de paragraaf.
En dus ook binnen het blok.

Instellingen van het paragraaf blok

Aan de rechterkant van het scherm vind je (in het tabblad blok) de instellingen voor het hele blok.

Tekst instellingen

Je kunt hier de tekst groter zetten of de eerste letter van de paragraaf groot maken (drop cap). Deze instellingen worden voornamelijk gebruikt voor de eerste paragraaf van een tekst.

Wil je de tekst van je hele website groter maken? Ga dan niet elke paragraaf aanpassen! Instellingen voor de hele website maak je bij de thema-instellingen.

Wil je verderop in de pagina/bericht de tekst groter of anders? Dan wordt meestal gebruik gemaakt van een quote/citeren blok.

Kleurinstellingen

Je kunt nu eenvoudig de achtergrondkleur en de tekstkleur van een paragraaf instellen bij de kleurinstellingen. Je kunt een standaard kleur gebruiken, maar ook zelf een kleur kiezen.

Je kunt hiermee tekst onderscheiden of een tekstblok maken. Bijvoorbeeld door de achtergrond zwart en de tekst wit te maken.

Thema en plugin instellingen

Afhankelijk van je thema en plugins is het mogelijk dat er meer opties en instellingen beschikbaar zijn. Ook kunnen er met WordPress updates uitbreidingen komen. Als je denkt dat je deze opties en instellingen kunt gebruiken: gewoon proberen! Dan zie je vanzelf wat ze doen.

Hulp nodig?

Wil je op weg geholpen worden met de WordPress tekstverwerker? Kijk dan eens bij de cursussen en workshops. Of neem even contact op als er niets gepland staat. Ik help je graag verder!

Verder lezen

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: