Een sidebar in WordPress is letterlijk de “balk” aan de zijkant van de website. Een strook waar je vaak allerlei informatie in ziet staan, zoals de nieuwste blogberichten of een aanbieding.

Sidebar wordt (in Nederland) ook wel geschreven als sitebar, omdat er dan verwarring is tussen website (site = plaats, website = plaats op het web) en side (= (zij)kant).

Hoe ziet een sidebar in WordPress er uit?

voorbeeld van sidebar in wordpress website

Afhankelijk van je thema, kun je op je website gebruik maken van diverse sidebars. Sommige thema’s hebben geen sidebar, maar meestal kun je kiezen voor geen sidebar, sidebar rechts of sidebar links. Soms geldt deze indeling dan voor je hele website, soms is ook per pagina te kiezen of je wel of geen sidebar wilt gebruiken.

Er zijn ook thema’s met twee sidebars links of rechts, of een sidebar links én rechts. Dit wordt voor gewone websites niet veel gebruikt; je site wordt er natuurlijk niet overzichtelijker van. Als je veel reclame banners wilt plaatsen, is deze vorm wel geschikt.

Wat kun je met een sidebar in WordPress?

De sidebar in WordPress wordt gevuld met “Widgets”. Dat zijn kleine blokjes die iets doen of laten zien, zoals een afbeelding, titels van de laatste blogs, tekst of een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief.

Naast de oorspronkelijke sidebar heb je tegenwoordig ook vaak ruimte voor widgets in de header of de footer van je website. Dit is afhankelijk van je thema.

Standaard is de sidebar voor de hele website hetzelfde. Sommige thema’s hebben verschillende sidebars voor pagina’s, berichten en/of winkelpagina’s.
Er zijn diverse plugins beschikbaar om de sidebar anders in te stellen. Om een sidebar te vervangen door een andere op bepaalde pagina’s kun je bijvoorbeeld WooSidebars gebruiken; hier kun je per pagina aanvinken welke sidebar je wilt gebruiken. Een uitgebreidere plugin waar je bij elke pagina of bericht aangeeft welke sidebar je wilt gebruiken, is Custom Sidebars.

Waar vind je de sidebar in WordPress dashboard?

De sidebar(s) (en andere widgetruimtes) vind je onder Weergave –> widgets. Hier kun je, door het toevoegen of verwijderen van de “widgets”, de sidebar en andere widgetruimtes aanpassen.

Heb je nog een vraag? Laat het weten, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord:

Wat is... vraag

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: