Een veel voorkomende vraag is, wat het kost om een website te laten maken. Vaak wordt gedacht dat het minstens 5000 euro kost… maar dat is niet waar! Het is helemaal afhankelijk van wat voor website je wilt.

Verschillende soorten websites

Er zijn verschillende soorten websites. Van eenvoudige websites die vooral gebaseerd zijn op tekst, tot websites waarbij elke pagina een grafisch spektakel is. Van websites die bestaan uit 5 pagina’s, tot websites die honderden pagina’s hebben.

De kosten voor het laten maken van een website veranderen natuurlijk – alles wordt altijd duurder… Je kunt op de links in dit artikel klikken voor mijn actuele tarieven, of direct naar het overzichtje met globale prijzen (van 2024).

Bij het maken van een website voor zzp en mkb wordt er vanuit gegaan dat je zelf de teksten en beeldmateriaal aanlevert. Een tekstschrijver, fotograaf of ontwerper kan mee samengewerkt worden maar vallen buiten de tarieven van een website.

Een eenvoudig digitaal visitekaartje

Een eenvoudige website bestaat uit ongeveer 5 pagina’s. Je logo staat in de site en de website is aangepast aan je huisstijlkleuren. Het navigatiemenu bovenaan je website heeft geen uitklap-pagina’s. De home pagina begint vaak met een grote afbeelding.

Op een eenvoudig “digitaal visitekaartje” kun je vertellen wat je doet en wie je bent. Het bestaat vaak uit de volgende pagina’s: Home – Dienst/product 1 – Dienst/product 2 – Dienst/product 3 – Over mij – Contact.

Onderaan de site (in de “footer”) vind je links naar de algemene voorwaarden en het privacybeleid, en eventueel knoppen naar de Social Media.

Op de pagina’s kun je tekst en afbeeldingen plaatsen (en alles wat er verder standaard in WordPress zit: koppen, lijsten, filmpjes, …)

Ik noem dit een Mini website. Wat een mini website kost, vindt je bij de budget websites.

Een eenvoudige complete website

Wil je net wat meer meer dan een mini website? Omdat je ook informatieve artikelen/blogs wilt plaatsen of omdat je meer pagina’s wilt? En omdat het ook handig is als het navigatiemenu kan “uitklappen” en de subpagina’s laat zien? En o ja, een contactformulier is ook wel handig…

Natuurlijk staat je logo in de site en is de website aangepast aan je huisstijlkleuren. De home pagina begint vaak met een grote afbeelding. Op de pagina’s kun je tekst en afbeeldingen plaatsen (en alles wat er verder standaard in WordPress zit: koppen, lijsten, filmpjes, …). Onderaan de site (in de “footer”) vind je links naar de algemene voorwaarden en het privacybeleid, en eventueel knoppen naar de Social Media.

Dit noem ik een basis website. Bij de budget websites kun je zien wat een basis website kost.

Je kunt een eenvoudige website uitbreiden met een grafische opmaak van je home pagina, ingevulde SEO module, backup, beveiliging en versnellen van je website. Je hebt dan een Basis Plus website. Ook deze vind je bij mij bij de budget websites.

Een professionele website

Een professionele website heeft vanzelfsprekend een goede basis (logo, kleuren, uitklapmenu, SEO module, backup, beveiliging, versnellen van de website).

Daarnaast is er bij de professionele website meer aandacht besteed aan het uiterlijk van de site. Niet alleen de home pagina, maar ook de hoofdpagina’s / landingspagina’s zijn grafisch opgebouwd zodat ze overzochtelijk zijn en er goed uitzien. Met tekstblokken, afbeeldingen, call-to-action knoppen…

Dat is meer werk, dus ook de prijs is hoger. De kosten voor een professionele website vind je bij de website tarieven op deze site.

Ook een professionele website kun je uitbreiden: meer pagina’s, zoekmachine optimalisatie (SEO), betere optimalisatie en onderhoud. Bij de tarieven vind je dit onder Extra.

Een professionele website volgens grafisch ontwerp

Naast de kosten voor het laten maken van de website, komen er kosten voor het grafische ontwerp bij.

De kosten voor het ontwerp zijn afhankelijk van het ontwerpbureau.

Afhankelijk van het ontwerp, zijn de kosten voor het realiseren van de website hetzelfde als de kosten voor een professionele website Extra.

Een op maat geprogrammeerde website met specifieke wensen

Afhankelijk van wat je wilt… over deze kosten is weinig zinnigs te zeggen. Je komt hiervoor al gauw bij grotere bureaus terecht en de tarieven beginnen bij zo’n 5000 euro.

Overzichtje met globale prijzen (2024)

(Zakelijke tarieven, dus excl. btw)

Digitaal visitekaartje: 500 – 1000 euro

Basis website: 750 – 1500 euro

Professionele website: 1250 – 3000 euro

Wil je daarnaast nog gebruik maken van een tekstschrijver, fotograaf of ontwerper? Dan komen deze kosten nog bij de kosten voor je website.
Het is afhankelijk van je budget en je wensen of je daar gebruik van wilt maken.

Veel starters en kleinere bedrijven kiezen er voor om zelf de teksten te schrijven.

Laat je een logo maken? Soms kun je dan tegen een bescheiden meerprijs ook een idee voor je website krijgen. Veel zzp-ers kunnen prima uit de voeten met een iets minder unieke website.

Als er iets meer budget is, wordt wel vaak gekozen voor goede foto’s van een professionele fotograaf.

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: