Je kunt me bereiken via whatsapp, email, telefoon of het contactformulier.
Kan ik de telefoon even niet opnemen? Maak dan graag gebruik van één van de andere mogelijkheden of bel later nog een keer.
Je wilt als ZZP-er, freelancer of ondernemer graag een eigen website. Maar wat kost dat nu eigenlijk, zo’n website? Wat zijn eenmalige kosten, en welke kosten komen jaarlijks terug? Hier geef ik een overzicht.
Voor wie zelf handig is kan het gratis, onder andere bij WordPress. Maar eigenlijk wil je je eigen domeinnaam. Dat is je URL (naam/adres) waar de website te bekijken is, bijvoorbeeld www.bizzka.nl
Domeinnaam
De prijzen voor een domeinnaam verschillen. Er is prijsverschil tussen .nl , .be en .com domeinnamen, maar ook de prijs van waar je ze registreert verschilt. Voor een .nl domeinnaam betaal je tussen de 5 en 25 euro per jaar; wel even iets om op te letten dus. Let er ook op, dat de domeinnaam op je eigen (bedrijfs)naam geregistreerd wordt en geen eigendom wordt van een (hosting)bedrijf: dat kan problemen schelen als je je website ergens anders wilt onderbrengen of eventueel zelfs als het bedrijf je domeinnaam zou willen verkopen.
Vaak registreer je je domeinnaam via je Hosting Provider. Dat is waar je de website hebt staan zodat deze altijd bereikbaar is.
Hosting
Je website moet ook ergens (op een server) staan. Dit kan bij een Hosting Provider. Enkele providers zijn
- Cloud86
- Vimexx
- MijnDomein
- TransIP
- Antagonist
Ook hier zijn grote prijsverschillen, prestatieverschillen en serviceverschillen . Natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid data (inhoud en bezoekersaantallen).
Simpel gezegd: voor nog geen twee euro per maand kun je geen supersnelle servers en telefonische ondersteuning verwachten. Maar voor een eenvoudige website hoef je ook geen 25 euro per maand kwijt te zijn.
Over het algemeen kun je rekenen op 2,50 tot 15 euro per maand.
Website laten maken
Een website laten maken in WordPress kan vanaf ca 500 euro (eenmalig). Wat kun je voor die prijs verwachten? Een standaard website wordt geïnstalleerd en ingericht, eventueel worden de kleuren aangepast aan je huisstijl en wordt je logo toegevoegd. Er zit meestal een beperking op het aantal pagina’s dat gevuld wordt. Als het goed is, kun je wel zelf pagina’s bij (laten) maken en is dat niet geblokkeerd.
Je krijgt je gegevens en kunt de website gaan vullen.
Verwacht voor deze prijs geen halve dag uitleg, veel extra’s of uitgebreid opgemaakte pagina’s: dat kan voor deze prijs gewoonweg niet!
Gemiddeld betaal je voor een eigen site, aangepast in je huisstijl en met enige service zo’n 1250-2500 euro. Veel extra’s, en dan vooral veel grafische elementen, kosten veel ontwikkeltijd… en dus geld.
Zelf je website maken
Bij de meeste hosting providers kun je met één klik op de knop WordPress installeren op je domeinnaam. Als je tijd hebt en een beetje handig bent, kun je zelf je website gaan maken. En ik zeg niet voor niets: als je tijd hebt. Het kan ook handig zijn om met een website zonder inhoud te beginnen, omdat je dan niet hoeft te bouwen maar alleen te vullen.
Ook is het mogelijk om hulp te krijgen bij je (zelfgemaakte) website. Er zijn vaak dingen waar je niet helemaal uitkomt. Houd dan rekening met een uurtarief van ca 75-100 euro. Vaak kun je ook voordeliger een afspraak voor meer uren maken, bijvoorbeeld een strippenkaart.
Onderhoud
Als je een website hebt, is het ook belangrijk dat de technische updates regelmatig gedaan worden. Hiermee blijf je website veilig. (vergelijk het maar met de updates van je laptop of telefoon). Je kunt dit goed zelf doen, maar het is ook mogelijk om het automatisch te laten doen of via een onderhoudscontract.
Verder
Cursus
Zelf je website maken of onderhouden is soms best ingewikkeld. Daarom zijn er cursussen voor. WordPress is goed te leren en relatief erg gebruikersvriendelijk. Toch kan het zijn dat je er verstandig aan doet een workshop of cursus te volgen zodat je goed weet wat je moet doen of om meer uit je website te halen. Een basiscursus WordPress is er vanaf ongeveer 500 euro (in een groep van 6-12 personen). Bij een website is het soms goedkoper. Ook omdat bij een website vaak al enige uitleg bij de prijs inbegrepen is. Tijdens een cursus leer je meestal omgaan met WordPress door zelf een website te maken.
Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: