Binnen WordPress wordt veel gebruik gemaakt van plugins. Het is zelfs één van de grote voordelen van WordPress dat er duizenden plugins beschikbaar zijn.
Maar wat zijn plugins, en wat doen ze?
Wat is een plugin?
Een plugin is een stukje extra functionaliteit dat je aan je website kunt hangen (eigenlijk: er in kunt pluggen 😉 ). Daarmee kun je je website installatie dus uitbreiden met functies die je nodig hebt. Zoals:
– social media icons
– een foto album
– extra zoekwoorden voor zoekmachine optimalisatie
– contactformulier
– inschrijven voor de nieuwsbrief
– of zelfs een webwinkel…
Wat doet een plugin?
Een plugin doet dus waarvoor hij gemaakt is. En dat is heel verschillend.
Technisch gezien is een plugin een stukje programmeer code. Code waarvan je hele website gemaakt is. De computer loopt de hele code door. Maar in die basis code kunnen ook weer stukjes andere code gehaald worden. Die voert de computer dan eerst uit, en gaat vervolgens weer verder.
Zoiets:
– laat plaatje X zien
– doe nu eerst “hallo” (–> en dan wordt “hallo” toegevoegd, dat bestaat bijvoorbeeld uit :
— druk af: hallo bezoeker
— druk af: leuk dat je er bent
— ga weer verder met het hoofdprogramma (–> en dan weer terug)
– voeg een witregel toe
– etc.
Natuurlijk is het in het echt veel ingewikkelder 😉
Nu heeft WordPress op heel veel plaatsen zogenaamde “hooks” ingebouwd, haakjes dus. En dat zijn plekken waar je stukjes kunt inhaken. De plugins dus!
Waarom plugins?
Waarom zitten niet al die functies gewoon in WordPress?
Simpel gezegd: omdat iedereen iets anders nodig heeft. En als je standaard alles in WordPress zou hebben, werd je website heeeeeeeel erg traag. Omdat alle code dan geladen moet worden…
Het mooie van de “hooks” en plugins is, dat je dus gebruik kunt maken van datgene wat je nodig hebt. En dat je geen last hebt van alles wat je niet nodig hebt.
Hoe kom je aan plugins?
Heel veel (gratis) plugins zijn te downloaden via je website of via wordpress.org. Let er wel op, dat het recente plugins zijn en of ze regelmatig gebruikt worden. Niet elke maker van plugins is even secuur! Je webbouwer kan je hiermee helpen.
Er zijn ook bedrijven die betaalde plugins aanbieden. Vaak is er een gratis basisversie te gebruiken, en biedt de betaalde (pro-)versie meer mogelijkheden en ondersteuning. Ook hierbij geldt natuurlijk: kijk wat je koopt, zoek reviews op over de plugin en kijk wanneer de laatste update was.
En tot slot kun je zelf een plugin laten maken (of aanpassen). Als er geen bestaande plugin is die aan je wensen voldoet. Maar houd er rekening mee: dat is verreweg de duurste oplossing.