“Wat een rare vraag! Van mij natuurlijk!”
Maar is jouw website wel van jou?
Een website bestaat uit verschillende onderdelen: de domeinnaam, het ontwerp, de afbeeldingen en de code. Ik loop ze een voor een na, en zal dan de vraag nogmaals stellen.
De domeinnaam
Heb je je website op je eigen domein staan? Waarschijnlijk wel. Zo duur is een domeinnaam niet, en als bedrijf wil je goed herkenbaar zijn. Nu hebben sommige hosting providers (daar waar je je website hebt staan) de gewoonte om de domeinnamen op hun eigen naam te zetten. Zorg er voor dat je je domein op je eigen naam hebt staan, en dat je zelf de administratieve contactpersoon bent. Dat is wel zo makkelijk als je eens van provider wilt wisselen.
Het SIDN beheert de domeinnamen in Nederland. Hier kun je zien op welke naam een domein staat. En wie de administratieve contactpersoon is.
Het ontwerp
Als je een website laat maken, is het ontwerp niet automatisch van jou. Je kunt het gebruiksrecht hebben, terwijl het auteursrecht bij de maker van de website blijft (copyrights). Dat kan vervelend zijn, als je je website later wilt aanpassen. Dat mag niet zomaar zonder toestemming. Dan zit je dus vast aan de ontwerper van de website, of aan een compleet nieuw ontwerp natuurlijk ;-).
Zorg dus dat je (als het mogelijk is) het auteursrecht van de website krijgt, zodat je eventuele aanpassingen ook bij een ander kunt laten doen.
De afbeeldingen
Ook afbeeldingen vallen onder het auteursrecht. Je mag niet zomaar afbeeldingen van anderen gebruiken. Als je je website bij een andere ontwerper onderbrengt, is het niet gezegd dat je alle afbeeldingen van je huidige website mag gebruiken. Maak daar van tevoren goede afspraken over, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
De code
Als je website draait op een eigen CMS systeem van je hosting provider, is het bijna niet mogelijk om je website te verhuizen. Je mag namelijk de code (het CMS systeem) niet meenemen, en die zorgt er nu juist voor dat je website werkt. Dat is initieel geen probleem, maar het kan vervelend worden als de tarieven steeds hoger worden.
Het voordeel van WordPress is, dat het een Open Source systeem is en draait op je eigen domein. Je kunt er dus mee doen wat je wilt. Als je dus je website wilt verhuizen, dan is dat zonder problemen mogelijk.
En… is jouw website van jou?
Ik heb niet voor niets gekozen voor WordPress. Bovendien vind ik dat de website van jou is. Je betaalt mij om je te helpen met de ontwikkeling, maar het eindproduct is helemaal van jezelf. Als je later eventuele wijzigingen door iemand anders wilt laten doen, vind ik dat prima. Ook de afbeeldingen die ik toevoeg mag je gebruiken. Ook op je visitekaartje of in je folder.
Het enige dat je niet mag, is mijn werk verkopen. Dat doe ik liever zelf 😉