Met plugins kun je extra functionaliteit toevoegen aan je WordPress website. Maar is het verstandig om zomaar elke plugin te installeren? En waar moet je op letten?

Plugins: wat kan er gebeuren

Nee hoor, deze tekst is zeker niet bedoeld om je bang te maken. Dat is ook nergens voor nodig. Maar het is natuurlijk wel handig als je weet waar je mee bezig bent. Ook als je plugins gaat installeren.

Het gebruik van plugins is over het algemeen erg nuttig en zeer praktisch. Toch kan het ook een paar nadelen hebben:

  • De website wordt langzamer geladen – Elke plugin moet geladen worden. Dit kan je site vertragen. Vooral plugins die gebruik maken van externe bronnen, zoals like-buttons en tellers daarbij, maken de laadsnelheid afhankelijk. En ook plugins met grote bestanden, zoals slideshows, kunnen de site vertragen. Maak daarom gerust gebruik van plugins, maar vul je site niet met zo-veel-mogelijk willekeurige plugins.
  • Goed of slecht? – Niet alle plugins zijn even netjes gemaakt. Bovendien is het onmogelijk om alles te controleren… Slechte plugins kunnen je site open zetten voor ongewenste acties. Je kunt daarom het beste plugins gebruiken die door veel mensen gebruikt worden en positief beoordeeld zijn (dat kun je zien aan het aantal sterren).
  • Code conflicten – Soms leveren plugins conflicten op met elkaar of met het thema dat je gebruikt. Door zo’n conflict kun je problemen krijgen met je site, of krijg je een foutmelding. Je kunt dan het beste de plugin weer verwijderen en op zoek gaan naar een andere.

 

Hoe voorkom je problemen met plugins

  • Gebruik geen plugins die je niet nodig hebt.
  • Gebruik recente plugins. Een plugin waarvan de laatste update twee jaar geleden verschenen is, is niet meer actueel en kan problemen veroorzaken (met nieuwe WordPress versies en plugins).
  • Gebruik goede/betrouwbare plugins. Okee, 100% zeker weet je het nooit, maar als een plugin veel gedownload wordt en goede reviews heeft (te zien aan het aantal sterren) kun je ervan uitgaan dat deze plugin goed werkt en weinig problemen veroorzaakt.
  • Controleer je website na de installatie van een plugin. Werkt alles nog zoals verwacht? Laadt de site snel genoeg?
  • Houd de plugins up-to-date. Upgrade op tijd! (een zwart rondje met een cijfer in je dashboard laat zien dat er updates beschikbaar zijn).

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: