Canonical url: www.jouwsite.nl of jouwsite.nl

Tips&tricks, website maken, wordpress

dezelfde bloemen als illustratie voor canonical url een website en twee namenEen canonical url is een verschillende url (internetadres) met dezelfde inhoud. Dit kan problemen geven met zoekmachines. Als je jouw site kunt bereiken via “www.jouwsite.nl” EN via “jouwsite.nl” dan heb je een canonical url. Jouw website concurreert dan met zichzelf in de zoekmachines. Bovendien is het mogelijk dat je site bestraft wordt door een zoekmachine omdat hij dezelfde en dus minder relevante informatie heeft. Een zoekmachine maakt het onderscheid tussen de url’s omdat hij letter voor letter vergelijkt en het bovendien mogelijk is om op de verschillende url’s een verschillende website neer te zetten.

Wat kun je hier tegen doen?

Binnen WordPress wordt het probleem door WordPress opgelost. Bij de instellingen kun je aangeven welk adres voor je website gebruikt moet worden. Dit adres wordt dan doorgegeven aan de zoekmachines. De canonical url wordt dan afgevangen door WordPress en doorgegeven als de gewone url die je wilt gebruiken.

Je moet er wel voor zorgen, dat je als je de website aanmeldt bij een zoekmaching (bijvoorbeeld google) dezelfde url gebruikt als je hebt opgegeven bij je eigen site in WordPress. Anders wordt je website niet gevonden.