Wat zijn WordPress thema’s?

Tips&tricks, wat is..., website maken

Een WordPress thema is als het ware de “kleding” van je website: hoe je website er uit ziet. Het is daarmee ook wat de bezoekers van je website zien. De indeling en de kleuren: spreken ze aan of niet? Past het bij jou en je onderneming?

De opbouw van een WordPress thema

Een wordpress thema bestaat meestal uit verschillende onderdelen.

Je hebt het beheer gedeelte, waar je de instellingen kunt beheren. Dit zijn vaak de kleuren en lettertypes en de weergave van je blog/nieuws pagina (afhankelijk van het thema kun je meer of minder instellen). Sommige van deze instellingen doe je bij het thema, de meeste instellingen vind je in de Customizer. (Weergave –> Customizer of bovenaan in de zwarte admin-balk).

voorbeeld instellingen wordpress thema

Daarnaast heb je templates. Deze kun je vinden bij je pagina editor, aan de rechterkant onder Pagina Attributen. Welke en hoe veel templates er zijn, is afhankelijk van je thema. Voorbeelden van templates zijn: Standaard template (een normale pagina), Blog (een overzicht van je blogberichten), Archive (een overzicht van een archief zoals alle berichten uit een bepaalde categorie), Contact en Landing (een landingspagina, dus zonder menu en sidebar).
Een pagina template bepaalt dus hoe de betreffende pagina er uit ziet. Over het algemeen gebruik je voor een normale pagina de Standaard template.

wordpress thema pagina templates

Bij veel WordPress thema’s vind je verder nog instellingen voor de pagina of het bericht. Deze vind je onder je pagina/bericht editor. Ze heten vaak Thema Instellingen. Hier kun je dan per pagina instellen of je bijvoorbeeld wel of geen sidebar wilt gebruiken en of de pagina titel boven je pagina moet staan.

Een thema met of zonder “page builder”?

Veel WordPress thema’s maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamde “page builder”: een soort blokkendoos waarmee je je pagina kunt opbouwen. Bijvoorbeeld: Divi, Elementor, Visual builder en Beaver builder.

Page builders hebben voordelen en nadelen.
Een groot voordeel is dat je een mooie layout kunt maken zonder programmeer kennis.
Een nadeel is dat een pagina die met een bepaalde page builder gemaakt is, niet zomaar mee kan als je een ander thema met een ander systeem wilt gebruiken.

Mijn advies hierbij is, dat je zeker pagebuilders kunt gebruiken voor je home pagina en andere hoofdpagina’s: de pagina’s die je toch wilt aanpassen als je je website aanpast en verandert.

Maar: gebruik page builders ABSOLUUT NIET voor het merendeel aan informatieve inhoud van je website! Je blogs en diepere informatieve pagina’s kun je het beste standaard WordPress houden. Zo kun je gemakkelijk van thema wisselen als je dat wilt.

Hoe kom je aan een WordPress thema?

Een thema voor je website kun je installeren als je naar weergave –> thema’s –> nieuwe toevoegen (bovenaan) gaat.

Je ziet dan allemaal gratis thema’s van de wordpress.org website. Als je deze liever gewoon bekijkt (met wat meer informatie dan binnen je website), kun je ook naar de thema pagina van WordPress gaan.

Zo’n gratis thema is leuk om mee te beginnen, maar vaak kun je weinig instellen aan indeling en kleuren. Als je het dus belangrijk vindt dat je website er echt uitziet zoals je wilt, kun je kiezen voor een thema waarbij je meer kunt instellen.

LET OP: Hoe meer je kunt instellen… hoe meer je ook moet instellen en hoe meer moeite het kost om je site er zo uit te laten zien als in de voorbeelden.
Ga je gepuzzel niet uit de weg en wil je veel kunnen instellen in de layout, look & feel van je website? Dan kun je voor een uitgebreid thema (ja, met builder) kiezen, zoals Divi, Jupiter of Astra.
Heb je liever dat je website er direct zo uitziet als je in het voorbeeld ziet en heb je genoeg aan het instellen van het lettertype en de kleuren? Kies dan voor één van de gratis thema’s of gebruik bijvoorbeeld een thema van StudioPress.

Er zijn her en der veel WordPress thema’s te koop. Kies het liefste voor een thema dat goed onderhouden wordt. Dat voorkomt dat je website bij een update van WordPress niet meer werkt.

Thema’s vind je onder andere bij:

Ik heb een thema, maar kom er niet uit!

… of het thema is perfect, alleen die ene kleur moet anders…

Dan kun je hulp inschakelen. Ik maak niet alleen websites, maar help ook als je er zelf niet helemaal uitkomt. En dat komt vaker voor dan je denkt, want het instellen van een thema is lang niet altijd zo gemakkelijk als ze je willen laten geloven.
Of je hebt al uren gezocht bij de plugins, maar kan niet datgene vinden wat je voor je website nodig hebt…

Op basis van uurtarief of (voor een beetje meer hulp) een voordeligere strippenkaart help ik je mee om je website TOCH voor elkaar te krijgen!