SEO (Search Engine Optimization) is het optimaliseren of verbeteren van jouw website zodat Google en ook andere zoekmachines jouw website goed kunnen lezen. Zoekmachines kunnen dan mensen die op zoek zijn naar deze informatie naar jouw website leiden. Het gaat hier bij om Organische zoekresultaten, ook wel natuurlijke zoekresultaten genoemd.

Google leest dus jouw website en plaats deze in een grote bibliotheek met een index. Wanneer iemand een zoekvraag in Google of een ander zoekmachine stelt zal de zoekmachine in zijn bibliotheek op zoek gaan naar het beste antwoord op de zoekvraag.
Er zijn ook gesponsorde links mogelijk in zoekmachines, maar dat zijn betaalde resultaten en vallen niet onder SEO. Deze betaalde links vallen onder SEA (Search Engine Advertising).

Rangschik algoritme

Voor het bepalen van de volgorde van de Organische zoekresultaten wordt door Google en andere zoekmachines een rangschik algoritme gebruikt. Dit algoritme rangschikt de informatie van een websites onder andere op basis van relevantie en autoriteit. Het kijkt dus niet alleen naar de tekst, maar naar nog veel meer zaken op en buiten je website. Om goed hoog in de Organische zoekresultaten te komen is het belangrijk dat je website en de inhoud optimaal is gemaakt voor zoekmachines, maar ook voor de mensen die de inhoud op je website lezen. Je hebt dus zelf veel invloed op hoe goed jouw website gevonden wordt door Google en andere zoekmachines en op welke vraag Google jouw informatie laat zien.

Dit is waar we praten over SEO. Het optimaliseren van je website voor Google en andere zoekmachines, maar het ondertussen goed bruikbaar houden voor mensen.

Hoe kun je zoekresultaten beïnvloeden

Om te zorgen dat jouw webpagina hoog in de Organische zoekresultaten wordt getoond op een zoekvraag heb je zelf invloed. Helaas – of maar goed ook – kun je niet naar Google toe en zeggen “zet mijn website maar even bovenaan”.

Ook vertellen ze niet hoe hun rangschik algoritme werkt. Wel vertellen ze hoe je invloed hebt op de plek waar jouw website bij een specifieke vraag komt. Dit doe je door de informatie en jouw website te zo te optimaliseren, dat Google en de andere zoekmachines beter begrijpen waar jouw pagina over gaat. Het gaat hierbij niet alleen de inhoud van je pagina, maar ook over de kwaliteit van jouw webpagina en meer.

SEO kun je verdelen in een drietal hoofd groepen.

Hoofd SEO types

On-site SEO

On-site SEO (ook wel genoemd on-page SEO) is het optimaliseren van je website om zoekmachines beter te helpen jouw website te begrijpen. Het gaat hierbij om de inhoud, maar ook om de achterliggende technieken. Dit helpt zoekmachines om je website beter te kunnen scannen (crawlen) en te indexeren om vervolgens op je juiste zoekopdracht goed naar voren te komen.
Het gaat hierbij niet om alle vinkjes van SEO gereedschappen en plug-ins als Yoast groen te krijgen. Meer over On-site SEO kun je binnenkort vinden in de blog: On-site SEO Wat is dat.

Off-site SEO

Off-site SEO (ook wel genoemd off-page SEO) zijn alle activiteiten die je buiten je website doet om je website hoger in de zoek machines te krijgen. Hierbij gaat het voornamelijk om voor zoekmachines om je autoriteit en betrouwbaarheid van je website te verhogen. Dit doe je onder andere door links van ander relevante websites naar jou website te maken (Linkbuilding/backlinks) maar ook door je website te promoten. Meer over off-site SEO kun je binnenkort vinden in de blog: Off site SEO Wat is dat.

Technical SEO

Technische SEO ligt dicht tegen on-site SEO aan, maar richt zich meer op de techniek achter de website in plaats van de inhoud. Het optimaliseren van de technische aspecten. Door je website technisch goed op orde te hebben, help je zoekmachines om je site beter te doorzoeken EN je bezoekers een goede gebruikservaring te geven.

Zaken die hier bij komen kijken is de snelheid, maar ook of de website mobiel vriendelijk is. Overweg kan met verschillende resoluties.
Technische SEO is een continu proces. Hier valt ook onder het technisch up-to-date houden van de website.
Meer over technische SEO kun je binnenkort vinden in onze blog: Technical SEO Wat is dat.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij de zoekmachine optimalisatie van je website? Ik kan je helpen met de on-site en technische SEO voor je website.

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: