Wat zijn backlinks? Het klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Een backlink is een link van een andere website naar jouw website. Zo kunnen bezoekers van die andere site ook gemakkelijk naar jouw site komen.

Dat is leuk, maar meestal niet het belangrijkste. Degene die ook naar de backlinks kijkt, is…… Google! Want: een site waar veel links naar toe wijzen (met veel backlinks, dus) is vast belangrijk. En een belangrijke website… komt hoger in de zoekmachines te staan.

een netwerk van websites en social media als backlinks

Vroeger telde alleen het aantal backlinks. Maar zoekmachines zijn slimmer geworden. Het gaat niet meer puur om het aantal backlinks. Het gaat tegenwoordig om relevante backlinks. Backlinks van websites of artikelen, die iets met het onderwerp van jouw website of artikel hebben. Content-gericht, zogezegd. Google gaat zelfs nog verder: als je website veel gepromoot wordt op speciale backlinks-sites, kun je zelfs strafpunten krijgen. En daarmee juist lager in de zoekmachine komen te staan.

Het heeft dus geen zin meer om willekeurig backlinks te kopen (ja, dat bestaat). Het kan zelfs een negatief effect hebben op de vindbaarheid van je website.

Het allerbeste en belangrijkste zijn de natuurlijke backlinks. Iemand komt op je website, en vindt dat zo interessant dat ze het deelt. In een eigen blog, via twitter of facebook, op een forum. Deze backlinks krijg je als je goede en interessante artikelen op je website hebt staan. En hoe belangrijker de site is waar de backlink op staat, des te meer is de backlink waard.

Zelf actief zijn

Natuurlijk kun je zelf een handje meehelpen. Je kunt actief deelnemen op een relevant forum. Daarbij is het vaak mogelijk om onderaan je berichten een stukje tekst te zetten. Met daarin natuurlijk een link naar je website. Zie een forum niet als een reclame-middel! Het wordt meestal niet op prijs gesteld als je alleen maar berichten plaatst met in de bericht-inhoud links naar je website. Je moet echt informatie willen geven!

En natuurlijk laat je het iedereen weten als je een nieuw artikel op je website geplaatst hebt. Via twitter, facebook en linkedin. Zo krijg je weer extra mensen op je website, en zij kunnen het bericht weer delen en verder verspreiden. Ja, ook daarom is het belangrijk om (informatief) te bloggen.

Verder kun je je website aanmelden bij andere relevante websites, zoals startpagina’s en bedrijvengidsen. Let hierbij wel op de voorwaarden, sommige sites rekenen onverwacht hoge bedragen voor een vermelding.

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: