Blijft jouw website werken? Van pHp 5.6 naar pHp 7

security, Tips&tricks, wordpress

PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. het wordt onder andere gebruikt in veel bekende Content management systems (CMS) zoals WordPress en Joomla. Meer dan 80% van de websites die actief zijn, zijn gebaseerd op PHP.

Actieve ondersteuning voor php 5 is beëindigd

Hoewel de versie nog veel wordt gebruikt is de actieve ondersteuning van php 5 stopgezet. Php 5.6.30 verscheen nog begin januari 2017 met enkele bugfixes, daarna volgden alleen nog eventuele beveiligingsupdates tot 31 december 2018.

De ontwikkelaars van PHP 5.6 stoppen dus met het uitbrengen van updates voor deze versie. Daarom stopt ook bij veel hosting bedrijven de ondersteuning voor PHP 5.6. Want een versie die niet meer geupdated wordt, betekent dat de beveiliging van je website veroudert en criminelen hem makkelijker kunnen hacken.

Zo’n hack is niet alleen gevaarlijk voor jouw website, maar ook voor bezoekers van jouw website, het webhosting-platform en daarmee alle websites die bij je hosting draaien. Om deze reden kunnen/willen zij PHP 5.6 niet meer aanbieden.

Overstappen van PHP 5.6 naar PHP 7

De nieuwe versie is pHp 7 (inmiddels 7.2) en die is er al vanaf december 2015. Deze versie is sneller en veiliger. MAAR: niet alle websites kunnen er mee overweg, omdat er ook een paar dingen veranderd zijn.

Is jouw WordPress website up-to-date? Dan kun je waarschijnlijk zonder problemen overstappen.

Heeft jouw website verouderde plugins of thema’s (waarvan al 2 jaar of meer geen update verschenen is)? Of heb je de updates niet bijgehouden? Dan kan het zijn dat je problemen krijgt met de nieuwe pHp versie en dat je website niet meer werkt. TEST HET VOORDAT JE HOSTING BEDRIJF STOPT MET VERSIE 5.6.

Schakel in je bedieningspaneel (van je hosting, niet van je website) over naar versie 7 en kijk na een tijdje of je website nog werkt.
Alles in orde? Mooi!
Problemen? Zet de versie 5.6 dan weer terug en los de problemen op.