Welk online leeromgeving (LMS) systeem?

Een online cursus maak je in een online leeromgeving. Er zijn diverse plugins voor online leeromgevingen in WordPress. Zelf werk ik het liefste met LearnDash, WPCourseware of TutorLMS (en nieuw: Academy).

LMS betekent Learning Management System. Wil je een online leeromgeving, dan kun je het beste gebruik maken van zo’n LMS.

Je kunt zelf een LMS installeren bij je hosting (self-hosted LMS), gebruik maken van een LMS platform of een LMS plugin gebruiken binnen een website.
Wil je een LMS in een WordPress website, dan kan ik je daar mee helpen.

Online leeromgeving in WordPress

Binnen een WordPress website is een online leeromgeving te maken met een LMS plugin.
Je kunt dit doen in een aparte website, maar ook toevoegen aan je eigen website.

Een LMS plugin is meestal niet gratis als je iets meer wilt dan alleen een cursus. Je moet rekenen op ca. 150 tot 200 euro per jaar.

TutorLMS

TutorLMS is wel een gratis plugin. Ook betaalde cursussen kun je hiermee maken door de mogelijkheid om WooCommerce (webshop plugin) te gebruiken voor de verkoop van je cursus(sen). Voor meer toetsmogelijkheden of om handmatig cursisten toe te voegen, heb je de betaalde plugin nodig. Vergelijk hier de mogelijkheden van TutorLMS (gratis) en TutorLMS Pro (betaald).

Het voordeel van TutorLMS is, dat je gratis kunt beginnen en daarna kunt uitbreiden.

WPCourseware

WPCourseware is een degelijke plugin die al veel jaren op de markt is. Er zijn diverse mogelijkheden voor toetsvragen en je kunt elke cursus een eigen cursusleider geven. Ook bij deze plugin is WooCommerce (webshop plugin) nodig. Er is wel een betalingsmogelijkheid ingebouwd, maar die heeft geen mogelijkheid voor iDeal. En zonder iDeal verkoop je in Nederland weinig cursussen. Gelukkig is daar dus een oplossing voor!

LearnDash

LearnDash is een LMS plugin waarbij je meer mogelijkheden hebt voor het beheer van cursisten en cursusleiders. Je kunt meerdere cursusleiders per cursus hebben, en de cursisten ook verdelen.
Heb je dus een grote online leeromgeving met veel cursusleiders en cursisten, dan is LearnDash de beste oplossing.
Ook bij deze plugin heb je WooCommerce nodig.

Nieuw: Academy LMS

Relatief nieuw is academy LMS. Hiermee kun je ook verschillende docenten een online cursus laten verkopen. Er is een gratis versie en een betaalde versie. Je kunt hiermee dus, net als bij TutorLMS, gratis beginnen en de betaalde versie kopen als je meer wilt. Bij AcedemyLMS is het wel mogelijk om Woocommerce in de gratis versie te koppelen. Je kunt dus direct beginnen met het verkopen van je cursus.

Je eigen online leeromgeving

Welke plugin voor jou het beste is, kunnen we samen bekijken. Het hangt er van af wat je met je online leeromgeving wilt.