Het gebruik van Google Analytics komt steeds meer onder vuur te liggen.

In januari 2022 schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens:

Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan
13 januari 2022
De Oostenrijkse privacytoezichthouder rondde in januari 2022 een onderzoek af naar het gebruik van Google Analytics door een Oostenrijkse website. Google Analytics blijkt volgens de Oostenrijkse toezichthouder in dit onderzochte geval niet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen.
De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Na afronding van dat onderzoek, begin 2022, kan de AP zeggen of Google Analytics nu is toegestaan of niet.

Update juli 2023: er is overeenstemming https://nos.nl/artikel/2482331-eu-akkoord-met-export-persoonlijke-data-burgers-naar-de-vs

Eén van de grote problemen lijkt te zijn, dat de gegevens worden opgeslagen in de VS. Zou Google komen met opslag op Europese servers?

Als het je voornamelijk te doen is om het bijhouden van bezoekers, kun je ook een teller op je eigen website zetten. Hiervoor zijn diverse WordPress plugins beschikbaar, zoals WP Statistics.

… en MailChimp?

Ook MailChimp slaat de gegevens op op servers in de VS. Hierbij gaat het wel degelijk om persoonsgegevens (ten minste een email adres, vaak ook de naam en soms nog meer gegevens). Het mooie van MailChimp is natuurlijk, dat je er heel veel mee kunt en dat je het gemakkelijk in je website kunt koppelen aan popups, contactformulieren en je webshop.

Een alternatief voor MailChimp is het Nederlandse LaPosta. Helaas kom je daarmee voor het aanmelden (nog?) niet verder dan een apart inschrijfformulier op je website.
Het versturen van nieuwsbrieven werkt bijna hetzelfde als bij MailChimp en is geen probleem.

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: