Over het algemeen “navigeer” je door een website via links en via het navigatie menu. Wees gerust, DAT is niet veranderd. Ook het “hamburger menu” (die drie streepjes, vaak op mobiel maar soms ook gewoon op een website) mag nog even blijven.

Wat is er dan met het navigatie menu?

Waar eerst het advies, en soms zelfs een eis, was om alles met één klik bereikbaar te maken, is dat nu niet meer nodig. Dus weg met alle dropdown en uitklap menu’s? Dat ligt aan het doel van je website… maar op zich: ja.

Stuur je bezoekers de goede kant op

navigatie menu goede kant opEen bezoeker komt met een bepaald doel op je website, vaak of direct op je home pagina OF op een pagina met (hopelijk) relevante informatie via Google. Het is nu de bedoeling, dat bezoekers zo snel mogelijk de informatie krijgen die ze zoeken. Vanaf de home pagina worden ze dan doorgestuurd naar een apart gedeelte van de website wat specifiek op hen gericht is. Dit gedeelte heeft dan een specifiek menu (of tweede menu) met wat eerst het uitklap menu zou zijn.

Ingewikkeld? Een voorbeeld:

Je hebt een transporteur nodig en komt terecht op de website van PietersenTransport (daar heeft je collega goede ervaring mee). Op de home pagina kun je direct kiezen wat je nodig hebt: gekoeld transport – express transport – groot transport. Je hebt gekoeld transport nodig, dus je gaat naar dat gedeelte van de website en vindt daar alle informatie over gekoeld transport bij Pietersen. Zonder afleiding of vergissingen met de andere onderdelen.
Kom je via Google, dan heb je waarschijnlijk gezocht op gekoeld transport en kom je direct bij de relevante pagina’s.

Online marketing

Dit idee komt uit de online marketing hoek. Geef je bezoekers wat ze willen, zonder dat ze moeten zoeken. Het heeft te maken met de “sales funnel” (verkooptrechter). Bovendien is een extra klik met de snelle laadtijden niet erg meer en bezoekers zijn gewend om door te klikken.

Past dit ook bij jouw website en bedrijf? Denk er maar eens over na…

Wil je ook niet-zo-regelmatig nuttige tips voor je website, WordPress en marketing? Schrijf je hier in: