Om contact gemakkelijk te maken voor de bezoeker van een website, is een contactformulier een vereiste. Maar inderdaad: ze zijn niet echt mooi.

Gelukkig kan een formulier wel mooier gemaakt worden dan de standaard “grijze vakjes”.

Layout, styling en design van het contactformulier

Neem in het ontwerp van de website ook een contactformulier op. Misschien weet je het nog niet, maar er kan een heleboel aangepast worden naar de stijl van de site. Het lettertype, kleur en grootte van de labels (boven de velden) en in de velden. De kleur van de velden en van de randen van de velden. Ronde of rechte hoeken. De verzendknop (ook als je er met de muis over heen gaat). De kleuren van het actieve veld (waarin getypt wordt).

Enkele voorbeelden:

Functionaliteit en herkenbaarheid van het contactformulier

Je kunt natuurlijk van alles verzinnen aan een contactformulier, maar het moet wel de informatie verzamelen waar het voor bedoeld is. Soms is dat alleen een emailadres en een bericht, soms is het een hele lijst… Het is handig om hier rekening mee te houden in het ontwerp. Bij een klein formulier komt de inhoud er onder nog in beeld (en kun je daar bijvoorbeeld nog een plattegrond plaatsen), bij een lang formulier is het niet verstandig om er nog wat onder te zetten.

Verder moet het contactformulier als zodanig herkenbaar zijn als contactformulier! Bezoekers van een website zijn “getraind” om velden in te vullen en op een verzendknop te klikken. Als je ronde bollen maakt om in te vullen en een touwtje om los te klikken om te verzenden, is dat wel een leuk idee maar zal de conversie (hoe vaak het formulier gebruikt wordt) veel lager zijn, omdat de bezoekers niet direct begrijpen wat er aan de hand is.
Jammer he?

Maak er dus wat moois van, ik laat me verrassen!